mandag 31. oktober 2011

Psyke søkere

Ser i dagens VG at Live Rieber-Mohn nå etterlyser psykisk helsesjekk av asylsøkere. Ikke for å være oppesen, men det har jeg da sagt leenge... Faktisk har det vært et av mine argumenter med mindre asylvennlige bekjente at vi, altså Norge, kanskje også må ta litt av ansvaret når klin gærne eks-barnesoldater går amok på trikken. Det er i overkant å forvente at man kan komme fra en borgerkrig fullstendig uten regler uten sår på sinnet.

Ikke bare trikkedrap, men også voldtekter ville sannsynligvis kunne vært avverget med en større innsats på det psykiske plan. I flere av de siste årenes kriger, spesielt etnisk motiverte borgerkriger, har bruk av voldtekt som systematisk våpen eskalert. Soldater i alle aldre blir tvunget inn i dette systemet, og barn vokser opp i landsbyer der så og si samtlige kvinner har vært voldtatt minst en gang. Dette er ikke opplevelser man fortrenger bare ved å gå av flyet på Gardermoen, og jeg tror ikke det er en overdrivelse å kalle enkelte av disse for en tikkende bombe. Da handler det ikke om holdninger eller (mangel på) respekt for norske kvinner, men om et sinn på bærtur hvor smellet fra en rusten eksospotte er alt som skal til før man er tilbake i den Somaliske jungelen med børsa på skuldrene og huet fullt av hamp.

En kjærkommen effekt av et slikt system vil jo også være at det kreves en generell styrking av det psykiske helsevernet her i landet, noe som også ville være på høy tid.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar