mandag 24. oktober 2011

Morro med Scheie, men likevel...

Det nærmer seg utrolig nok avslutning av Eliteserien, en serie som i år varer i drøye åtte måneder og strengt tatt godt inn på vinteren. Selv om jeg syntes det var artig det året jeg kunne oppleve Arne Scheie kommentere skiflyvning og fotball på en og samme dag er vel Eliteserien nå de eneste i Norge som mener vi har en sommer som er lengre enn vinteren. I Aftenposten i dag har man nå fått svar fra trenerne som ønsker seg en kortere sesong uten snøballkriger i hver ende.

Jeg forstår faktisk ikke helt hvorfor serien blir så innmari lang. Hvis man tenker etter så er det nå 16 lag i Eliteserien, det betyr at det skal spilles 30 kamper. Hvis alle kampene spilles i helga så tar dette 30 uker. Det innebærer at første seriekamp kunne gått 3 april, og serien kunne blitt avsluttet nå den 30 oktober. Så skal det inn noen kampfrie dager til landslagspausene, men dette kunne man tatt inn med å legge opp til midtukekamper i fellesferien. Da tror jeg man ville fått en morsommere serie, jevnere publikumsoppmøte og høyere kvalitet. Selvfølgelig er det noen flere hensyn som må tas i terminlisten, det skal avvikles cup og Europa League/Champions League. I tillegg til EM og VM. Men alt dette er fortsatt mulig å veie opp for, og samtlige eliteserielag bør i mine øyne kunne spille to kamper i uka over tid uten større problemer. I motsatt fall bør de ta en alvorlig kikk på treningsopplegget sitt om vinteren.

Spillernes krav om sommerferie har jeg derimot ingen sympati for. For det første forventer jeg at de, som andre seriøse toppidrettsutøvere, trener jevnt gjennom hele sesongen og holder seg i kampform. Sommerferie bør dermed ikke innebære annet enn kampfri - noe som burde være den ideelle anledning til å ta et tak i den treningen som er nedprioritert i kampperioder, terpe samspill og pøse på med forebyggende behandling. Slaraffenliv på stranda kan man leve når siste serierunde er over, det er nok av steder med sol og varme hele året her på denne kloden. Om de nå fortsatt krever å få reise bort i denne sommerferien burde man i hvert fall forvente høyt nivå på egentrening, midt i sesongen burde tre-fire timers trening om dagen være det minste man kan forlange. Desverre er jeg redd realiteten som oftest er som nordmenn flest på sydenferie: Lange dager på stranden, sene middager og en drink eller to før køya kaller.
Seriøst, dere får en måned og litt til med sommerferie annethvert år, "fri" hele vinteren og jevnt over godt betalt i tillegg. Hvis dere synes det er kjedelig å ikke ha fri på sommeren får dere finne på noe annet da, eller legge ned en ekstra innsats så dere kan få spille i en vinterliga.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar