onsdag 26. oktober 2011

Er det egentlig så enkelt?

Leser i VG at Oslo har forholdsmessig flere voldtekter enn Stockholm og København, og den kjappe forklaringen fra politikerne (spesielt FRP) er at våre naboland har mer synlig politi og bedre "opplærte" innvandrere. Begge deler er nok deler av forklaringen, men desverre tror jeg ikke det er hele forklaringen.

Stockholm har i følge artikkelen 128 anmeldte overfallsvoldtekter mot Oslos 48, men det bor flere mennesker i Stockholm. At flere mennesker medfører flere forbrytelser er i og for seg riktig, men forholdstall av denne typen kan også være ganske misvisende. Spesielt når tallene i seg selv er nokså lave. Forskjellen på Oslo og Stockholm er 7,9 mot 6,4, enkel matematikk gir da et folketall på hhv. 600'000 og 2'000'000. Hvorvidt disse tallene stemmer er jeg usikker på - men siden Stockholm har nesten tre ganger så mange anmeldte voldtekter og et lavere forholdstall må de også ha mer enn tre ganger så mange innbyggere.
Hver voldtekt i Oslo gjør jo da et større utslag enn i Stockholm, og forholdstallene sier strengt tatt ikke så mye om  politiets innsats. For å komme ned på samme nivå som Stockholm måtte antallet voldtekter vært 38, mens det kreves 20 voldtekter i Stockholm for å komme opp til Oslo. Da er det strengt tatt vel så interessant å se på det totale antallet.

En annen sak er at synlig politi er en lettvint løsning, og ikke minst i tråd med FRPs generelle politikk (forøvrig får de aller fleste politistudenter jobb, men det sitter nok langt inne i blant å bli lensmannsbetjent i ytre Karasjok i stedet for konstabel på Majorstua). Kanhende burde man også se litt på både byen og oppførselen. Stockholm er større, tar da jentene oftere taxi hjem? Det kan redusere faren for å bli overfalt. Går de oftere i følge? Det er anbefalt som en trygghet. Svenske jenter er etter min erfaring ikke mindre vågale i klesstil og oppførsel, men kanskje er de mer fornuftige når kvelden er over.

Mitt poeng er at man må se hele bildet før man setter inn tiltak. Det hjelper ikke å fylle Rosenkrantzgate med politi dersom jentene går alene gjennom slottsparken, da kan man heller bruke ressursene på å øke antall nattbusser...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar