torsdag 12. april 2012

Prisbeviste eller kvalitetsubeviste

Leste i dag et blogginnlegg Stuertsyndromet: Flukten fra svinekjøttet, eventuelt historien om en Roadtrip som er inne på mange av de samme tankene jeg selv har om norsk matvarehandel. Som jeg tidligere har vært inne på er jeg ikke så sikker på at det er de norske matvareprisene som gjør at nordmenn bruker lite av inntekten sin på mat, men at vi kjøper billig mat.

Svineinvasjonen er jo et tegn på dette; vi kjøper billig "entrecote" som ikke er entrecote. Så kan man spørre seg, er det nå faktisk etterspørselen som gjør svinekjøttet så populært i butikkhyllene? Jeg tror faktisk ikke det. Jeg tror etterspørselen skyldes at butikkene ønsker å selge svin heller enn storfe. Svin er billigere i innkjøp, det åpner for større marginer og lavere verdi på varelageret. Da reduseres også svinn dersom varer må kastes, og til tross for lavere omsetning kan butikken sitte igjen med høyere inntjening.

Norge har blitt et land av lavpriskjeder, butikker med råttent utvalg, ingen ferskvare og billige produkter. Kiwi slår stadig på stortromma med "helgetilbud", for min del har jeg stukket hånda ned i den kjøledisken for siste gang. Det de gjør er å selge tredjerangs kjøtt til annenrangs pris, men nordmenn flest går rett i fella og ser bare at det står biff på pakka. 14,90 for 160g "krydderbiff", det er under 100 kroner kiloen, og det finner du ikke ofte i den vanlige kjøttdisken. Med mindre butikken fører grytekjøtt da. To ganger har jeg kjøpt krydderbiff, kun fordi den første ble inntatt i en flyttesjau hvor jeg var mer opptatt av inntak en smak. Kjøttet var tørt, trevlete og absolutt ikke hva jeg forbinder med biff.

Tar du for deg en ordinær kokebok vil du også stadig oppleve at du ikke finner det du er ute etter. Enten det er fersk mozzarella til pizza, kjøtt til grillen eller noe mer spennende enn champinong og rød paprika. Selv noe så basalt som pølser er i hovedsak begrenset til grill og wiener, kanskje finner du bratwurst og løkpølse også. Vil du derimot ha litt skikkelig chorizo, krydret italiensk eller lammepølser så er det ut på tur igjen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar